четверг, 22 января 2015 г.

Proiect didactic

Clasa a7-a

Clasa a8-a

Clasa a9-a

Codificarea textelor clasa a VII a.

P\u  relizarea sensului vom puncta unele notiuni: fiecare caracter folosit la reprezentarea informatiilor in forma de text ii corespunde 8 cifre binare in calculator si aceasta corespondenta se efectueaza cu ajutorul ASCI, care presupune 28 caractere (256), 27=128.

Cantitatea de informatie

Cantitatea de informatie se foloseste in 1) text  2) imgini 3)secvente video 4) audio .
1)LIMBAJ trebue sa atragem atentia la cantitatea de informatie in calculator se reprezinta in siruri formate de cifre binare nr. Minem de cifre binare necesare p/u codificarea informatiei exprima cantitatea de informatie.
Cantitatea de informatie ce se contine intr-o cifra binara ( bitul ) este folosita drept unitate de masura a cantitati de informatiei . Fiecare caracter al unui text care este codificat cu ajutorul tabelului ASCI contine 8 (biti) de informatie iar cantitatea totala a informatiei intr-un text este de n octeti.
Adica   Itext =N( octeti  ) ; Itext=8N( biti ).  La reflectie sunt bine venite exemple de transformarea a multimelor acesului si bitului. In octeti si biti si invers. Sau se propun probleme probleme de genul urmator: Dictionarul explicativ a limbi Romane are 1190 pagini, fiecare pagina are 2 coloane ,fiecare coloana are 75 rinduri iar fiecare rind are 65 caractere. Calculati cantitatea de informarie.

§ 1.5 Cuantizarea imaginilor.

Ce se numeste imagine, reprezentarea unui obect executat pe o suprafata prin actiune directa a utilizatorului sau cu ajutoru unui echipament. P/u a fi codificata o imagine ea se imparte in microzone care sun numite puncte      ( pixeli ).Descompunerea imaginei se efecueaza cu ajutorul unui rastru. Ca densitatea punctelor se caracterizeaza prin puterea de rezolutie a chipamentului. Setul de nr binare care reprezinta informatia fiecarei zone se numeste imagine numerica operatia de transformare a imaginii,intrun set de nr. Binare se numeste cuantizarea imagini.

Segventa video.

Segventa video si formula ei V=T*F*I
T- timpul.                                              I- cantitatea de informatie intr-un cadru.
F- nr.de cadre pe secunda.
I=xy ( daca imaginea este alb negru ).    I=3xy( daca imaginea este colora ).

§1.6 Codificarea si decodificare informariei sonore.

Sunetul reprezinta vibratiile unui mediu elastic de obicei aerul care poate fi inregistrat de ureche. Operatia de transformare a valorilor unei marimi continue intr-o secventa de nr.binare se numeste conversiune analogie  numerica sau digitizare. Opereatia inversa se numeste numericanalogic.                                
                                                       I=K*F*T        
T-timpul.                                                                             K-numarul de biti in reprezentarea nr.binare.
                                   F- nr.de masuri pe secunda.






вторник, 20 января 2015 г.

Metodologia studierii compartimentului. Structura calculatorului si retele de calculatoare clasa a VII a

P/u acest compartiment sint vizate urmatoarele subcompetente.
      -Descrierea formelor de reprezentare, stocare, codificare si transmitere a informatiei,
      -Estimarea cantitatii de informatie ce se contine in mesajele text,grafice, audio si video.
      -Codificarea si decodificarea numerelor naturale a informatieitextuale.
      -Identificarea si descrierea destinatiei partilor componente ale calculatorului.
      -Clasificarea calculatoarelor.
      -Utilizarea corecta a termenilor.
      -Utilizarea componentelorr sistemului de operare destinate lucrului in retea.
      -Argumentarea necesitatii securizarii calculatoarelor si a retelei
Conform curiculumului pentru acest compartiment sunt rezervate 8 h. Atunci cind proectam acest compartiment il divizam in doua unitati de invatare: Sisteme de numerati Structura si functionarea calculatorului
Acest compartiment se evidentiaza in urmatoarele teme.

   1.1 Purtator de informatie
 P/u etapa de evocare este bine sa analizam urmatoarele intrebari reper:
1.         Ce rol joaca informatia in viata noastra?
2.         Cum poate fi pastrata si transmisa informatia?
3.         Cum putem prelucra informatia?
P/u etapa realizarea sensului elevii trebue sa retina urmatoarele informatii:
-Purtator de informatie-este obectul material folosit pentru pastrarea, transmiterea sau prelucrarea informatiei.
-Elevii trebue sa distinga purtatorii statici si purtatorii dinamici.
La etapa reflectiepot fi propuse un sir de exemple unde figureaza notiunea de informatie si purtator de informatie.
            La etapa extindere se propun elevilor proecte pentru analiza unor notiuni si aparitia lor istorica

  1.2 Sisteme de numeratie.
P/u etapa evocare se discuta asupra urmatoarelor intrebari:
-Ce rol joaca informatia numerica in viata noastra?                                                  
-Ce moduri de scriere a numerelor exista?
-Prin ce difera modul de reprezentare a numerelor in cifre arade si romane?
-Ce reguli folosim la efectuarea operatiilor aritmetice cu valori numerice?
La realizarea sensului  se atrage atentia la:
-Sistemul de numeratie, totalitatea regulilor de reprezentare a numerelor impreuna cu multimea cifrelor.
-Sa se clasifice sistemele de numeratie
- sa se determine regula de reprezentare a numerelor
- sa se distinga notiunea de codificare si decodificare a informatiei (operatia de transformare a informatiei in segvente de cifre binare se numeste codificare).
La codificare si decodificare participa dispozitivele de intrare sau de introducere a informatiei in calculator si extragere.
Prin exemplu concret se poate identifica reprezeentarea numerelor in diferite baze.
-La etapa reflectie se propun diverse exemple pentru evaluarea numerelor dintr-un sistem de numeratie oarecare in sistemul zecimal.
-La extindere studiul de caz pentru istoricul aparitieicifrelor arabe, romane a sistemului pozitional si nepozitional. Ca metode putem efectua: Problematizarea,studiu de caz,rezolvarea exercitiilor,conversatia.


Curiculumul disciplinei informatica.

Curiculumul - este un cuvînt cheie al pedagogiei contemporane, care semnifică alegere, cursă, drum. În sens larg, prin curiculum înțelegem ansamblul proceselor educative de învățare, prin care trece elevul pe durata parcursului său școlar. În sens restrîns, noțiunea de curiculum cuprinde ansamblul documentelor școlare de tip reglator, în cadrul cărora se indică datele esențiale privind procesele școlare și experiențele de învățare, pe care școala le oferă elevului.Astfel de curriculum se numește oficial .

           Curiculumul la informatică se bazează pe următoarele tipuri de competențe:

1) Competente chieie.
2) Competente specifice.
3) Subcompetente.
Proiectarea didactică - activitate complexă de anticipare a ceea ce dorește și trebuie să realizeze profesorul împreună cu elevii în cadrul unei lecții (sistem de lecții), astfel încît competențele sau obiectivele să fie atinse.
        La elaborarea proiectului de lungă durată profesorul utilizează 1)curriculumul la disciplina școlară 2)manualul 3)ghidul de implementare 4) ghidul profesorului la manualul respectiv
alte referințe bibliografice care vor ajuta p/u realizate proectului.
 La elaborarea planificărilor se parcurg următoarele etape: 1)realizarea asocierilor dintre subcompetențe și conținuturi  2) împărțirea conținuturilor în unități de învățare 3)stabilirea succesiunii de parcurgere a unităților de învățare 4)alocarea timpului considerat necesar pentru fiecare unitate de învățare, în concordanță cu subcompetențele și conținuturile vizate.


Evaluarea la informatica. Evaluarea initiala, formativa si sumativa. Elaborarea matricii de specificatii si baremul de notare

Conform teoremei educationale evaluarea reprezinta  o actiune care consta in raportarea rezultatului obtinut la un sistem de criterii specifice.Actual evaluarii presupunem doua componente distincte masurarea aprecierea rezu- ltatelor scolare.Obiectul de studiul informatica prin continutul si formele de organizare permite aplicarea celor mai avansate forme si metode de evaluare incepind de la observarea pina la utilizarea calculatorului pentru testarea cunostintelor.
                        Metodele contemporane presupun urmatoarele tehnici:
- Observarea si aprecierea verbala.
-chestionarea orala.
-lucrarile scrise.
-testele docimologice.
-verificarea conostintelor prin lucrari practice.
-verificarea cunostintelor prin utilizarea calculatorului.
-proiectele si portofoliile.
-examenele;
Fiecare din aceste tehnici isi au avantaje si dezavantajele sale. Cele mai avantajoase tehnici de verificare a cunostintelor sunt testele docimologice avantajele acestui tip ar fi:
a)  Intr-un timp scurt profesorul poate evalua toti elevii clasei, poate diagnostica lacunele in invatare-predare si imbunatati acest proces.
b) Itemii utilizati sunt usor de construit, iar raspunsul sa corespunda rezultatelor invatarii urmarit de catre profesor.
c) Intr-un interval de timp redus poate fi verificat un volum mare de informatir.
d) elevul poate cuprine o gama larga de continuturi studiate.
c) acest tip de teste impun elevii sa fie pregatiti permanent.
Teoria si practica elevul evidentiaza mai multe criterii pe baza carora pot fi clasificati itemii inclusi in teste docimologice unul din aceste criterii cel mai des utilizat este al gradului de obiectivitate in functie de aceasta itemii pot fi clasificatii in 3 mari categorii:
 A-Itemii obiectivi;
B-Itemii semiobiectivi;
C-Itemii subiectivi(raspuns deschis)
A  Itemi obiectivi-asigura un grad inalt de obiectivitate in masurarea rezolvarii scolare  raspunsului asteptat este bine determinant ca si notar acestuia,acest tip incadreaza urmatorii itemi:   1) cu alegere  duala  2) de tip pereche  3)cu alegere multipla  4)cauza efect.
             B Itemi semiobiectivi-permit ca raspunsul asteptat sa nu fie intotdeauna unic determinant modalitatea de corectare inducind uneori mici deferente de la un corector la  altul,astfel de itemi sunt: 1)cu raspuns  scurt  2)intrebari structurate.
            C Itemi subiectivi-solicita un raspuns amplu care permite valorificarea cunostintelor elevilor sunt usor de construit insa trebuie sa se tina cont de modul de elaborare a schemei de notare itemii sunt: 1)rezolvarea de problema  2) eseul structurat  3) eseul nestructurat.

                               
                   Putem clasifica forme de evaluare in functie de timpul cind se aplica acestea:
         1)Evaluarea initiala- conduce  la formarea unei imagini despre bagazul de cunostinte al elevului (cu care porneste la drum). Evaluarea initiala ne permite sa determinam ce cunostinte are elevul inainte de al invata ceva nou astfelde evaluare se efectueaza la inceputul unui curs nou. 
        2)Evaluare formativa(continua)-se aplica pe intreaga durata a programului de studiu in cadrul fie a lectiilor fie invatare,aceasta forma de evaluare ne permite sa determinam daca procesul de instruire este eficient si totodata previne insuccesul unor elevi.
        3)Evaluare sumativa forma de evaluare traditionala efectuata la sfirsitul fiecarei unitati de invatare semestru sau ani de studiu,cuprinde intreaga materie rezolvata,unele astfel de evaluari nu reflecta intotdeauna adevarul nivel de performanta a el. insa are efecte pozitive asupra capacitatilor fiecarui elev.

Pasii in elaborarea unui test de evaluare:
-Proiectarea matricei de specificatii.
-Stabilirea competentelor specifice/subcompetentelor care urmeaza sa fie evaluate.
-Elaborarea obiectivelelor de evaluare derivate din subcompetentelor evaluare.
-Alegerea tipului de itemi si construirea itemilor.
-Elaborarea baremului de corectare.
-Elaborarea schemei de notare.


понедельник, 19 января 2015 г.

Lectia form fundamentală a procesului de instruire la informatica.

Lectia- este forma fundamentala a procesului de invatamint in care se desfasoara activitatea elevilor sub conducerea cadrului didactic intr-o unitate de timp delimitata.Lectia se desfasoara intr-o succesiune de etape care confera o anumita structura. Tipul de lectie se stabileste in functie de materia de studii si proiectarea propriu-zisa a materiei date.
Tipurile principale de lectii sunt
.
              Lectia de transmitere sau insusirea cunostintelor.
              Lectia de formare, priceperii si deprinderii.
              Lectia de recapitulare si sistematizarea cunostintelor.
              Lectia de evaluare a performantilor scolare.
              Lectia mixta(combinata).

 Structura este urmatoarea:

·    Momentul organizatoriccare asigura conditille unei bune desfasurare ai lectiei.
·    Pregatirea pentru tema noua-care consta in actualizarea unor cunostinte anterior dobindite, care sunt necesare pentru studiul temei noi.
·    Anuntarea subiectului lectiei deseori se propune o metoda accesibila pentru a motiva pe elevi si a cointeresa pentru studiul acestei teme.
·    Transmiterea cunostintelor care ocupa cea mai mare parte a timpului fiind utilizate strategii specifice iar activitatea de invatare este dirijata de catre profesor prin prezentarea noului continut.Tinindu-se cont de activismul elevilor pentru aceasta lectie.
·    Fixarea cunostintelor care poate fi realizata pentru conversatie sau aplicatie practice.
·    Explicarea si anuntarea temei pentru acasa.
Valentele ale acestei tip de lectie pot fi:
-       Lectia prelegere.
-       L.dezbatere.
-       L.introductiva.
-       L.vizita.
 Lectia de formare,priceperii si deprinderii, are structura:
-Momentul organizatoriu.
-Anuntarea subiectului lectiei.
-Actualizarea sau prezentarea unor conostinte ce prezinta suportul teoretic al exersarii.
-Explicarea şi demonstrarea modelului actiune de executat realiyat de regula de cadrul didactic in vederea formăriile elevii a acţiunilor indicate.
-Exersarea propriu-zisă care se realizează sub îndrumarea profesorului iar mai apoi sub forma unor exerciţii variante sub realizate de către elevi. Aceste exerciţii sunt dozate şi gradate.
-Evaluarea rezultatelor obţinute.
Lecţia de recapitulare şi sistematizarea cunoştinţelor:
   Acest tip de lecţie urmăreşte consolidarea ,sistematizarea şi uneori chiar complectarea cunoştinţelor şi deprinderilor elevilor. Aceasta se organizeaza la sfirsitul unui capitol la sfirsitul unui simestru  sau un scolar sau la inceputul anului scolar inainte de a fi efectuata evaluarea finala.                                              Are urmatoarea structura:
-Momentul organizatoriu.
-Anuntarea subiectului.
             -Recapitularea propriu-zisa, care poate fi efectuata in baza unei conversatie dupa un plan anumit.
-Aprecierea rezultatului.
 Lectia de evaluare a perfomantilor scolare,are structura:
-Momentul organizatoriu .
-Anuntarea suviectului evaluarii.
-Evaluarea proriu-zisa.
-Aprecierii generale, concluzii,recomandari.
              Valente: lectia de evaluare orala;evaluarea cu ajutorul calculatorului,probele scrise.
Lectia mixta,are urmatoarea structura:
- Momentul organizatoriu
-Verificarea cunostintelor si deprinderilor anterior dobindite
-Pregatire pentru tema noua
-Anuntarea subiectului lectiei
-Transmiterea noilor cunostinte
-Fixarea cunostintelor
-Anuntarea si explicarea temei pentru acasa
Activitatea frontala- desemneaza modul de organizare in care profesorul lucreaza direct cu clasa intreaga.   Activitatea pe grupe- presupune ca grupe sunt constituite prin divizarea colectivului si functioneaza doar pe parcusul realizarii unor sarcini. Fiecare grupa isi desfasoara activitatea independent de cealalta printre cooperarea dintre membrii sai.

Alte forme de organizare sunt:
-consultatie;
-ore obtionale;
-cercuri pe materie;
-jocuri si concursuri scolare;
-sarbatori scolare;
-intilnirii cu personalitati din domeniul stiintei si tehnice;
-excursii si vize didactice;
-activitatii  cultural distractive;
-vizualizarii de spectacole, filme.
Alt tip de lectie:
-Evocare
-Realizarea sensului
-Reflectia
-Extinderea
Cadrul dat- este un procedeu efecient prin care profesorii ii indrumu pe elevii spre intelegere si crearea unei atitudinii personale asupra celor invatate.
Acest cadru ofera posibilitatea ca elevii sa examineze critic informatile si in baza lor sa-si reconstrueasca propria imaginatilor asupra evenimentelor studiate.
  Etapele unui astfel de lectie sunt:
- Evocarea
- Realizarea sensului
- Reflectia 
- Extinderea
Evocarea- se provoaca interesul, se stimuleaza elevul pentru a se gindi la ceea ce stie si poate sa faca.La aceasta etapa ca de obicei se stabilesc obictivele invatarii, care permit formarea cunostintelor abilitatilor si atitudinilor celui ce invata. La aceasta este necesaara implicarea activa a elevilor, datorita careia ei devin constienti de propria lor gindire si isi formeaza limbajul propriu.

Realizarea sensului- la aceasta etapa cel care invata vine la contact cu noile informatii sau cu noile ideei. Aceasta faza de invatare permite profesorului sa aiba o influenta mai redusa asupra elevilor si sa-si mentina in mod activ si independent straduinta de a-si forma noi concepte. Aceasta etapa permite elevilor sa-si mentina interesul care a fost stabilita in faza de evocare. Rolul prefesorului este de a  monitoriza doar activitatea. Subiectul lectiei se va realiza prin diverse activitatii care sunt relevante pentru obiectivele stabilite.

Reflectia- la aceasta etapa permite sa se consolideze cunostintele noi si sa-si restructureze activ schema de invatare. Pentru a include in ea unele concepte noi.Aceasta etape permite sa aiba loc invatarea durabila caracterizata de schimbarea propriu-zisa care permite formareaunui nou set de comportamentesau unor convingeri noi. Totodata aici este bine sa ne amintim si sa intelegem toata experienta parcursa in activitate.

Extinderea- faza aceasta reflecta sistemul de cunostinte abilitatii si atitudii care permit formarea unor competente si este nevoie de a le aplica in diferite situatii de integrare. Sarcina acestei etape este de a implica elevii in conditii de integrare autetice , adica de a rezolva situatii reale din viata care stimuleaza mobilizarea resurselor interne si externe ale elevilor. La aceasta etapa se propun studiu de caz, elaborarea de proiecte fie individuale sau in grup care sint realizate nu pe parcusul unei lectii.


Strategii didactice aplicate in predare-invatare a informaticii

 Presupune integrarea logica a mai multor metode,procedee,tehnicii si mijloace didactice care se utilizeaza pentru realizarea sarcinilor didactice. Din acestea starategii.depinde reusita activitatii didactice.  Procedeul  - este o secventa a metodei. Tehnica didactica presupune imbinarea mai multor procedee didactice.
Metoda este un plan de actiune transpus intru-un ansamblu, de operatii mintale si practice prin care elevii dobindesc cunostinte, priceperii,capacitati si atitudini.
                      Functile metodelor de instruire se divizeaza in doua categorii:
a)    Functia generala;
·         functia cognitiva-care vizeaza organizarea si dirijarea cunosterii si a invatarii;
·         functia instrumentala(operationala) care are functia de intermediar intre obiective si rezultate, intre elev si materia de studiat;
·         functia normativa care arata cum sa se predea, cum sa se invete astfel incit sa se atinga performantele propuse;
·         functia motivationala stimuleaza curiozitatea, creativitatea si unele aspecte  individualizate;
·         functia formativa determina dezvoltarea proceselor psihice si motorii, cit si insusirea cunostintelor  si formarea deprinderilor;
b)    Functi particulare;

·         Sunt proprii fiecarei metode in parte.